På tur i Mælkevejen – Livestreamet fra Aarhus Universitet

Centrum af Mælkevejen. Foto: ESA Gaia DPAC
Kom med på en rejse rundt i vores egen galakse. Hør om de milliarder af stjerner, exoplaneter, gas- og støvskyer, den består af. Vi skal også helt ind til det kæmpestore sorte hul, der ligger i Mælkevejens centrum.

Date
08 april 2025
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Tilmelding åbner 8/3: Gratis
Bibliotek
Borup Bibliotek
Adresse

Parkvej 2
4140 Borup
Danmark

Med Mia Sloth Lundkvist, adjunkt i astrofysik og Hans Kjeldsen, professor i astrofysik, Aarhus Universitet.

Måske har du en aften stået under stjernerne og spekuleret over, hvordan Universet hænger sammen – og hvordan det ville se ud, hvis du kunne hoppe op på en fjern stjerne og kigge ned mod Jorden? 

I dette foredrag vil du blive lidt klogere på netop det; vores plads i Universet. Forelæserne tager dig med på en tur rundt i vores egen galakse, Mælkevejen, som, foruden milliarder af stjerner, består af blandt andet gas- og støvskyer, exoplaneter og et kæmpe sort hul i centrum.

Du vil høre om Mælkevejens oprindelse og dens fortsatte udvikling i dag – og dykke ned i dens spiralarme, stjernehobe og gådefulde centrum. Ved hjælp af rumteleskoper som Hubble, Gaia og James Webb afsløres Mælkevejens detaljer gennem spektre, billeder og præcise målinger af stjernetemperaturer og bevægelser.

Få indsigt i den astrofysiske forskning ved Aarhus Universitet og hør om nogle af de store spørgsmål om vores galakse, som vi endnu mangler at få svar på.

Mia Sloth Lundkvist. Foto: Aarhus Universitet
Hans Kjeldsen. Foto: Lars Kruse

Naturvidenskab på lærred 

Aarhus Universitet livestreamer forelæsningen direkte til mere end 350 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Kom tæt på de nyeste opdagelser indenfor alle grene af naturvidenskab. Niveauet er højt, og man bliver udfordret, men alle kan være med uanset faglige forudsætninger.  
 
Støttet af Carlsbergfondet. 

 

Foredraget begynder kl. 18.55 med velkomst. Vi anbefaler, at I kommer senest 18.45.  

Billetsalg åbnes ca. 1. mdr. før foredraget