Verdensmål

KøgeBibliotekerne får certifikat i Verdensmål

Med certificeringen styrkes vores rolle som drivkraft for borgerinddragelse og bæredygtighed.

Af Redaktionen

På KøgeBibliotekerne har vi sat os for at inddrage FN’s Verdensmål og borgerne som en fast del af bibliotekets arbejde for at tydeliggøre bibliotekets rolle i den bæredygtige omstilling. 

Nu er vi blevet verdensmålscertificeret som del af indsatsen.

Verdensmålscertificering Chora 2030 logo

De danske folkebiblioteker er allerede vigtige lokale kulturcentre og mødesteder, og derfor har bibliotekerne et godt afsæt for at kunne hjælpe med at understøtte den grønne omstilling, som for alvor er kommet på dagsordenen.

Det handler om at formidle viden og litteratur om bæredygtighed og også om at hjælpe folk, der gerne vil bidrage til et grønnere og mere bæredygtigt samfund, med at sætte lokale aktiviteter i værk. 

Sådan arbejder vi med verdensmål

"KøgeBibliotekerne er både en videnscentral og stedet, hvor vi styrker borgernes deltagelse og handlekraft. Det kan være aktiviteter som 3D-print, studiedag for 7.-9.klassene og foredrag om AI-revolutionen," forklarer bibliotekschef Henriette Ritz Kylmann og uddyber:

"I bibliotekernes drift bidrager vi med bæredygtige løsninger – f.eks. minimerer vi engangsservice og sorterer vores affald. Vi samarbejder med andre i lokalsamfundet f.eks. med Vej, Park og Byrum om udlevering af affaldssnappere for at opfordre borgerne til at engagere sig." 

Af hensyn til klimaet vil man fremover på biblioteket også kunne finde bøger, der ikke er indbundet i plastik som normalt. Det sker for at nedbringe forbruget af indbindingsplast.

Bibliotekschef Henriette Ritz Kylmann

Invitation til dialog

Fra Kim Jesper Josefsen, som er bibliotekar og verdensmålsambassadør hos os, lyder det:

"Vi vil være verdensmålsbibliotek ikke kun i ord, men også i handling. Vi har sået et frø og er ved at gøre bibliotekets forbrug mere bæredygtigt. F.eks. er kaffen økologisk, og du får den serveret i en rigtig kop til vores arrangementer. Engang i nær fremtid er papkruset i vores kaffeautomater også blevet afskaffet. At tænke og ikke mindst handle cirkulært og bæredygtigt kan for nogle være en ny måde at tilgå tingene på. Derfor vil vi rigtig gerne i dialog med dig om hvordan vi skal blive det. Vi håber, at vores arrangementer indbyder til inspiration og dialog om, hvordan vi bliver bedre til at passe på hinanden og vores omgivelser."

Det regner med muligheder - kom og del dem med os!

En fælles ramme for verdensmålsarbejdet

Det er Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030, der står bag udviklingen af certificeringsprogrammet, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes verdensmålsarbejde. 

Programmet tager udgangspunkt i bibliotekets traditionelle opgave med at give adgang til viden, men har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som fødselshjælper for nye idéer og aktiviteter. 

Samtidig skal biblioteket også selv være med til at vise vejen og arbejde for at gøre biblioteket mere bæredygtigt.

Om certificeringsprocessen

Første skridt i certificeringsprocessen er at medarbejderne involveres i at komme med forslag til bibliotekets arbejde med verdensmål og bæredygtighed. Derefter udarbejdes en 3-årig handleplan for arbejdet, og når biblioteket er godt i gang med at sætte tiltag og aktiviteter i værk både i forhold til borgere og biblioteket selv, kan det få en certificering. 

Certificeringen er en anerkendelse af, at biblioteket har taget verdensmålene til sig på alle niveauer. Samtidig er programmet en hjælp til bibliotekerne til at skabe struktur i arbejdet og udvikle bibliotekets nye rolle som et mødested for borgere, der i fællesskab ønsker at bidrage til en bedre verden.

Programmet er udviklet af Danmarks Biblioteksforening og Chora 2030 i samarbejde med 20 pilotbiblioteker. Udviklingsprojektet er støttet af Tryg Fonden. Certificeringsprogrammet varetages af Chora 2030, og alle interesserede biblioteker har mulighed for at deltage.