Foredrag og samtaler

Spejlbilleder og molekyler – Livestreamet fra Aarhus Universitet

Foto: Lars Kruse, AU. 
Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os, mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur – bl.a. når der udvikles nye lægemidler
Tid
19:00 - 21:00
Pris
Tilmelding nødvendig: Gratis
Sted
Køge Bibliotek

Foredrag med professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Aarhus Universitet. 

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden.  

Hør eksempler på, hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder og hør om, hvordan denne nye forskning kan bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler. 

Du vil blive klogere på, hvordan spejlbillede-molekyler påvirker vores liv og omgivende samfund. 
 

Spejlvendte dufte 
Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, ligeledes er det med spejlbilledemolekyler og -receptorer for kroppens sanser; Molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, har en spejlbillede-version – og dét molekyle sanser vi som duften af basilikum. For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden kan være giftig eller ligefrem dødelig. Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt.  
 

Naturvidenskab på lærred 
Aarhus Universitet sender direkte foredrag om naturvidenskab til mere end 300 steder, for flere tusinde tilhørere på én og samme dag. Niveauet er højt, man bliver udfordret og alle kan være med uanset faglige forudsætninger.  

Støttet af Carlsbergfondet.    

Foredraget begynder kl. 18.55. Det anbefales at ankomme senest 18.45. 

Billetsalg åbnes 1. mdr. før foredraget. 

Foto: Lars K